Kvartlivskrise

Kvartlivskrise

Kvartlivskrisen kan beskrives som en tilstand i 20'erne, hvor man bliver bange for at træffe livsafgørende valg eller for en stund mister fornemmelsen af, hvem man er. En tid hvor forestillingen om, hvem man er eller gerne vil være, skaber utryghed, tvivl og frustrationer. Temaer som ansvar og konsekvenser kommer til at fylde ekstra meget. I kriser tager vi alt fra relationer, livsbane og selvopfattelse op til genovervejelse. Man kan få behov for nye ståsteder eller et anderledes 'kompas' i livet for at acceptere det menneske, man er - og slippe hvem man tror, man skal være.

Livet ændres fuldstændigt i 20'erne

Vi er som mennesker dybt afhængige af de tre grundsøjler: relationer (familie, venner, kærester), base (bolig, rutiner og trygge rammer) og beskæftigelse (fx uddannelse og arbejde). For mange er livet fra fødslen og frem til 20'erne kortlagt. Vi går i skole og bliver præsenteret for mange felter, hvor vi kan eksperimentere med, hvad vi er gode til og hvad vi kan lide. Når vi rammer 20'erne, skal vi for alvor til at tage ansvar og vælge en retning for vores liv. De tre grundsøjler kommer under volsomme rystelser, når vi flytter hjemmefra og skal finde ud af, hvem vi er, når vi står på egne ben mellem uddannelsesvalg og vasketøj. Hvor vi før kunne eksperimentere med forskellige interesser, kan det nu føles som om, vi skal vælge "rigtigt".

At miste fodfæste skræmmer os

I et samfund med høje krav, kommer vi hurtigt til kort, når vi ikke kan præstere eller planlægge os ud af tingene. Det er menneskeligt at komme i tvivl om det næste skridt eller om livet generelt. Særligt, når konsekvenserne ved valg - og fravalg - føles uoverkommelige. Og særligt, når vores ellers trygge base ændrer sig. Vi har forskellige erfaringer og relationer med i bagagen, som vi måske begynder at se kritisk på: har jeg de rigtige værdier med mig og på hvilke grundlag, træffer jeg egentlig beslutninger? KONTINUUM har specialiseret sig i at forstå og tackle de spørgsmål og udfordringer, der ofte melder sig for unge voksne kvartvejs gennem livet.

Du er ikke alene i 'hurlumhejhuset'

Jeg hører ofte unge voksne sige, at de tror, der er noget ‘galt’ med dem, fordi de oplever ikke at kunne præstere ligesom alle andre. Det er langt fra sandheden. Med fremkomsten af sociale medier og samfundets aktuelle indretning ser vi ofte kun den ene polerede side af livet. Men når vi deler vores indre liv, tanker og oplevelser med hinanden, viser det sig ofte, at mange andre går med lignende bekymringer og tanker om fremtiden. Når vi udelukkende spejler os i andres præstationer, er det som at gå ind i et hurlumhejhus. Vi får et forvrænget selvbillede.

Hos psykologer skal du ikke præstere

Det ’at gå til psykolog’ er ikke et sted, hvor du skal præstere eller vide alt på forhånd. Det er et sted, hvor du finder en professionel følgesvend, som kan støtte dig i en svær proces. I dag betragtes psykologhjælp som noget, alle kan få gavn af, uden det er et tegn på ’svaghed’ eller at man behøver at være syg, før det giver mening at tage kontakt. Først og fremmest går mit arbejde ud på at forstå dig og skabe plads til dine behov og udfordringer. Dernæst er mit arbejde at hjælpe dig henimod den forandring, du ønsker. I KONTINUUM er der plads til både humor og alvor, mens vi finder vej.


Urealistiske idealer i samfundet skaber problemer

Som psykolog er jeg specialiseret i kulturpsykologi. Det vil sige, at jeg er optaget af at forstå menneskelige udfordringer ud fra bredere forklaringer end blot “hvad der er galt med den enkelte”. Alle mennesker har deres unikke oplevelser, men vi lever i en fælles historisk og kulturel kontekst, hvor særlige normer og tendenser er fremherskende. I KONTINUUM forholder vi os derfor sammen til din unikke historie og oplevelser gennem et filter, der har et kulturelt perspektiv for øje. Som psykolog er det min erfaring, at dette perspektiv hjælper til at normalisere oplevelser frem for at sygeliggøre og individualisere problemerne.

KontaktLokation

Psykologhuset Midtbyen
Fredensgade 34, st.
Aarhus C - 8000

Åbningstider

Mandag - Fredag 9:00 - 17:00

Kontakt

Email: josefine@kontinuum.dk
Telefon: +45 25 78 15 15Kontakt info

Adresse

Fredensgade 34, st.
8000 Aarhus C

Telefon

+45 25 78 15 15

Email

josefine@kontinuum.dk

Psykologhuset Midtbyen
Fredensgade 34, st.
8000 Aarhus C


CVR nr.: 39822652